Grip ve nezle üzere soğuk algınlığı geçiren vatandaşlar tahlili aktarlarda arıyor.
Aktarlar, ıhlamura çok talep olduğunu söz ederlen Trabzonlu aktar Muharrem Kan “Şu anda ıhlamura talep patlama noktasında ancak gelen müşteriler ıhlamurun fiyatını çok değerli buluyor. Çok değerli olmasının nedeni de, kimsenin artık toplamaması.” dedi.
Ihlamurun bu sene kilosunun bin 500 TL olduğunu söz eden Kan, “Daha evvel 600-700 TL idi. Artık köylerde yaşayanlar yavaş yavaş çekildikçe, kente geldikçe oralardaki ağaçlardaki ıhlamurlar pek toplanmıyor. Ihlamur toplamak, personellik ister zahmetli bir iş akşama kadar bir kilo sıkıntı toplanıyor. Münasebetiyle maddi olarak pek kurtarmıyor. Ihlamuru çoklukla 50 gramlık torbalar halinde 70-75 TL’ye satıyoruz. Geçen sene birebir torba 30-35 TL idi.” dedi.
IHLAMUR NASIL DEMLENİR?
Ihlamuru olağan çay demler üzere demlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kan, “Eskiden ıhlamuru sobanın üzerinde saatlerce rengi kahverengiye dönene kadar kaynatılıp içilirdi. Aslında bu yanlış. Ihlamur olağan çay demler üzere demlenecek. En fazla on dakika bekledikten sonra içilecek.” diye konuştu.