Malatya mutfağının ıspanaklı ekşili köftesinden hem lezzet hem sağlık fışkırıyor…

Bugün menümüzde ıspanaklı ekşili bulgur köftesi var. .. Malatya, köfteleriyle ünlü bir mutfak ve farklı köfte tanımıyla epey güçlü.Kış aylarında sıkça yapılan bu yemek, aslında kepeği alınmamış bulgurla yapılır. Sumak ekşisi yerine erik ekşisi de kullanılır, haşlanmış mercimek ya da nohut ekleyenler de var. Her biçimde hayli besleyici ve lezzetli bir yemek çıkıyor ortaya. Üzerine sarımsaklı yoğurt da döktünüz mü öteki da bir şey istemez yanında. Çabucak tanımımıza geçelim.

Ispanaklı Ekşili Bulgur Köftesi İçin Gerekli Materyaller Nelerdir?
➞ 150 gr ıspanak
➞ 6-7 tane ıspanak kökü

Köftesi için;
➞ 1 su bardağı ince bulgur
➞ 1 yemek kaşığı irmik
➞ 2 yemek kaşığı un
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ 1 su bardağından biraz fazla su
➞ 1 çay kaşığının ucuyla karabiber

Sosu için;
➞ 1 adet kuru soğan
➞ 1.5 yemek kaşığı tereyağı
➞ 1 yemek kaşığı domates salçası
➞ 1 tatlı kaşığı biber salçası
➞ 1 litre su
➞ 1 yemek kaşığı sumak (ya da sumak çiğidi) + 1 su bardağı kaynar su
➞ 1 çay kaşığı kimyon
➞ bir tutam reyhan
➞ 1 tatlı kaşığı tuz

Ispanaklı Ekşili Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır?
✔️ Geniş bir kaseye irmiği, ince bulguru alıp karıştırın. Tuzu, karabiberi ve 1 su bardağından bir ölçü fazla kaynar suyu ekleyip bir tabakla üzerini kapatıp 15 dakika bekletin.
✔️ Varsa sumak çiğidini yoksa sumağı kaynar suya koyup üzerini kapatın
✔️ Bulguru kaşıkla karıştırın ve ılımaya bırakın. Ilıyan bulgura unu ekleyin. Elinizi ıslata ıslata 2-3 dakika macun kıvamına gelene kadar yoğurun.
✔️ Soğanı yemeklik doğrayın. Ispanakları da yarım parmak kalınlığında doğrayın.
✔️ Elinizi hafif ıslatarak hamurdan misket formunda köfteler yapın. Üzerinin kurumaması için bir örtü örtün.
✔️ Tencereyi ocağa alın. Tereyağını koyup eritin. Soğanı ekleyip soğan yeterlice rengini alana kadar kavurun.
✔️ Salçaları ekleyip eze eze kavurun. 1 litre sıcak suyu da ek edin. Sumak suyunu süzüp yemeğimizin sosunu kaynamaya bırakın.
✔️ Kaynayan sosa ıspanak köfteyi ekleyip 5 dakika kaynatın. Akabinde köfteleri ekleyin.
✔️ Köfteler kaynayınca tuzunu, reyhanını, kimyonunu ekleyin. Son olarak ıspanakları ekleyip kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir formda 5 dakika kaynatın. Ocağın altını kapatıp 5 dk dinlendirip servis edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir